Vad innebär egentligen fler pixlar?
När du köper en datorskärm för inkoppling till en PC eller Mac vill du givetvis ha en högupplöst skärm med 3840x2160 pixlar. Det är dock inte för spelgrafikens skull som pixlar är viktigt, utan för textvisning. Genom att ändra DPI-inställningen på skärmen i operativsystemet kan du nyttja en yta motsvarande 1920x1080 med större (eller åtminstone tydligare) text. Det är en stor fördel att ha skarp och tydlig textvisning om du använder din dator för att visa text i stor omfattning i dokument, program och på webbsidor.
Vad är tillräckligt?
Frågan är om det finns ett verkligt behov av att överskrida UHD-upplösning (3840x2160, eller 2160p) på allt från datorskärmar till TV-apparater. Det räcker gott och väl till att ge en kristallklar upplöst bild eller rörlig video på gigantiska 85-tummare. Vad konsumenten istället för fråga sig är vilken kvalitet du kommer få på skärmens bild.
Bithastighet - kvalitet beror på källmaterialet
Även om din skärm klarar av att visa mer än 8 megapixlar på TV:n (UHD) så kan bilden bli grynig och rent av riktigt dålig oavsett. Om du vill kunna uppleva alla pixlar får du vänta ett tag till innan det kommer "mainstream content" som är kodat i den höga upplösningen (populär film och tv-serier, spel, med mera). När detta skrivs är blu-ray-skivor det enda källmaterialet som kan garantera högsta möjliga upplösningen till högst möjliga bithastighet till ett vettigt pris, exkluderat de särskilt dyra och specifika UHD-mediaspelare som säljs på nätet. Blu-ray har i skrivande stund en maxupplösning på 1920x1080 (1080p) och hög bithastighet. Tanken är att videomaterialet ska vara okomprimerat och inhämtat från en restaurerad gammal film eller en nyinspelad film som kan visas riktigt skarpt och bra. Tyvärr finns det exempel på filmer som utgivits på Blu-ray där kvaliteten inte är bättre än DVD, men det är sällsynt. Själv har jag inte varit med om detta.